Horeca: 9% meer werknemers dan vóór Covid 

restaurant - horeca -hcr

In ons land zit de horeca weer in de lift. Nu de zomer volop in gang is, genieten steeds meer Belgen van een moment op hun terras of een diner in hun favoriete restaurant. Door deze positieve trend is ook de werkgelegenheid in de horeca toegenomen. In de Belgische horecasector is de werkgelegenheid met iets meer dan 40% gestegen ten opzichte van vorig jaar.Een ander interessant gegeven is dat het totaal aantal medewerkers in onze horeca nu 9% hoger ligt dan voor het coronavirus. Desondanks is het voor horecabedrijven nog steeds moeilijk om gekwalificeerd personeel te vinden. Als het tekort aan horecapersoneel niet zo nijpend was geweest, zouden er volgens Acerta nog meer mensen in de sector werken.

De helft van het personeel bestaat uit studenten en flexwerkers

Het aantal vaste werknemers in de horeca is ook aanzienlijk gestegen in vergelijking met de Corona Crisis in 2020 en 2021. 42,4% van de werknemers in de horeca heeft momenteel een contract voor onbepaalde of bepaalde tijd. Dit is een stijging ten opzichte van de afgelopen twee jaar, toen een groot deel van deze werknemers nog tijdelijk werkloos was als gevolg van de verplichte sluiting van de horeca. Flexibele werknemers, waartoe zowel studenten als flexwerkers behoren, maken nu meer dan de helft (55,9%) van alle werknemers in de sector uit, waarvan 34,4% studenten en 21,5% flexwerkers. 1,7% van de werknemers in de horeca is momenteel tijdelijk werkloos.

Amandine Boseret, horeca-expert bij Acerta Consult, legt uit: « Het percentage vaste werknemers is bijna terug op het niveau van voor Corona Crisis. Hoewel dit moet worden toegejuicht, is er nog steeds een acuut tekort aan arbeidskrachten in de sector, wat het voor horeca-exploitanten moeilijk maakt om nieuwe werknemers aan te werven. Bovendien is een deel van de vaste werknemers de afgelopen twee jaar in andere sectoren gaan werken om niet thuis te blijven zitten. Ook het aantal flexwerkers en studenten is weer op peil. Hoewel deze flexwerkers gewoonlijk de laatsten zijn die na een crisisperiode terugkeren, komt hun terugkeer door het vertrek van deze vaste werknemers steeds sneller op gang. »

Hoe kunt u het beste uw horecapersoneel beheren?

De horeca trekt een groot aantal werknemers aan die maar voor een korte periode werken, zoals studenten, flexi-jobs of extra’s. Maak flexibele roosters (Shyfter link) aangepast aan uw sector en de status van uw werknemers. Met het huidige tekort aan horecapersoneel is het belangrijk om uw werknemers vast te houden door flexibele roosters (Shyfter link) en een aantrekkelijke salaris- en beloningssysteem te bieden. Ook is het belangrijk om het evenwicht tussen werk en privéleven te bevorderen. Biedt uw werknemers bijvoorbeeld de mogelijkheid om minder of meer uren te werken (Shyfter link). Communiceer de roosters tijdig zodat uw werknemers naast hun werk, hun persoonlijke activiteiten kunnen plannen en weten wat ze kunnen verwachten. 

Bron: Acerta

Personeelsplanning

Veranderen de roosters van je personeel voortdurend?
Met Shyfter kun je eenvoudig je werktijden aanpassen aan het tempo van je bedrijf.

Tijdregistratie

Uw werknemers checken in en uit via hun smartphone. De GPS-locatie kan bij elke check-in of tijdens een pauze worden geregistreerd. Dit is erg handig om te weten waar ze werken. De optie kan op elk moment worden uitgeschakeld.

Verlof & afwezigheid

Hebben uw werknemers vakantiedagen gepland? Dankzij onze beheerservice en de functionaliteiten van onze software kunnen gebruikers hun vakantieaanvragen rechtstreeks via de mobiele interface indienen.

Vraag een gratis demo.