Alles weten over het verschil tussen urencomplementen en overuren

Wanneer je in human resources werkt, kom je vaak in aanraking met overuren voor veel werknemers. Het is echter essentieel om het onderscheid tussen urencomplementen en overuren goed te begrijpen. Ontdek hier wat deze twee soorten gewerkte uren onderscheidt. En om niet te verdwalen in de berekeningen, is het kiezen voor software om overuren te beheren nog steeds een ideale oplossing.

Urencomplementen

Deze uren mogen niet worden verward met overuren. Ze komen overeen met specifieke arbeidsovereenkomsten.

Wat is het?

Urencomplementen hebben alleen betrekking op werknemers die een deeltijdse arbeidsovereenkomst hebben getekend. Voor deze werknemers is de wekelijkse arbeidsduur minder dan 38 uur.

Urencomplementen zijn dus uren die worden gewerkt boven het aantal vastgesteld in de arbeidsovereenkomst.

Hoe worden ze betaald?

Om het verrichten van urencomplementen te beperken, worden sommige aanvullende prestaties van deeltijdwerkers beschouwd als overwerk en geven recht op een toeslag van 50% (voor prestaties tijdens de week, inclusief zaterdag) of 100% (prestaties op zondag of op een feestdag).

Overuren

Overuren zijn bekender en komen vaker voor dan urencomplementen.

Wat is het?

In tegenstelling tot urencomplementen hebben overuren alleen betrekking op voltijdse werknemers. Voor hen komt de wettelijke arbeidsduur overeen met 38 uur per week of de duur zoals vermeld in het arbeidscontract van de werknemer (en besloten door de collectieve arbeidsovereenkomst). Elk uur dat wordt gewerkt boven wat is vastgesteld door de Arbeidswet of het contract, wordt beschouwd als een overuur.

Hoe worden ze betaald?

Overuren worden vergoed met een toeslag of compensatieverlof. De werknemer kan tot 100 overuren per jaar werken, die leiden tot de betaling van het gebruikelijke extra salaris, 50% voor uren doordeweeks en 100% voor uren op zondag en feestdagen, maar zonder recht op herstel.