Wat is een arbeidsovereenkomst?

Qu'est ce qu'un contrat de travail ? Shyfter

Een arbeidsovereenkomst verbindt een werknemer met een werkgever. Het heeft als doel de taken te definiëren die in ruil voor een salaris worden uitgevoerd. Als laatste stap in het rekruteringsproces bevat het verplichte bepalingen met juridische waarde. Zowel vaste als tijdelijke arbeidsovereenkomsten kunnen tegenwoordig gebruik maken van een software voor het onderteken van arbeidsovereenkomsten voor de definitieve of tijdelijke aanwerving van een werknemer.

Definitie van de arbeidsovereenkomst

Een arbeidsovereenkomst is een overeenkomst tussen een werkgever en een werknemer waarin beide partijen gezamenlijk het kader van de functie, de arbeidsvoorwaarden en het salaris vaststellen. Er zijn verschillende gegevens die in een arbeidsovereenkomst moeten staan, zoals het aantal werkuren per week, de identiteit van de werknemer of de werkplek.

Belangrijk is dat deze overeenkomst de ondergeschikte relatie tussen de werknemer en de werkgever volgens de wet concretiseert. Het legt beide partijen resultaatsverplichtingen op. Het is meestal schriftelijk, maar kan op afstand worden ondertekend met behulp van een Digitale tikklok, dat vandaag de dag als legaal wordt erkend door het Ministerie van Arbeid, Volledige Werkgelegenheid en Insluiting.

Vereisten voor de geldigheid van een arbeidsovereenkomst

Elke overeenkomst moet voldoen aan clausules en voorwaarden zoals vastgelegd in het burgerlijk recht. Hoewel sommige overeenkomsten specifieke bepalingen kunnen bevatten, moet een arbeidsovereenkomst altijd de 4 pijlers van geldigheid bevatten. Het ontbreken van een daarvan kan leiden tot nietigheid, wat door een van beide partijen kan worden ingeroepen.

Capaciteit om een arbeidsovereenkomst te ondertekenen

Dit betreft hier een notie van bekwaamheid in de zin van het recht. Zo is iedere natuurlijke of rechtspersoon die als bekwaam wordt beschouwd, gerechtigd om een overeenkomst te sluiten en dus alle handelingen in het leven zelfstandig te verrichten.

Onbekwaamheid wordt erkend wanneer een persoon, vanwege zijn leeftijd, fysieke of mentale toestand, of zijn situatie, niet in staat is om de omvang van de aangegane verplichting te begrijpen. Dit geldt bijvoorbeeld voor niet-ontvoogde minderjarigen en volwassenen die niet bekwaam zijn en lijden aan een ziekte die hun beoordelingsvermogen beïnvloedt.

Een minderjarige kan echter wel een arbeidsovereenkomst ondertekenen of opzeggen, op voorwaarde dat er stilzwijgende toestemming is van de vader, de moeder of de voogd, en dit in overeenstemming met de bepalingen betreffende kinderarbeid, de tewerkstelling van jonge werknemers en de studentenarbeidsovereenkomst.

Vrijwillige toestemming

De overeenstemming over de voorwaarden van de arbeidsovereenkomst (aantal uren, salaris, vakantiedagen, proeftijd, enz.) moet persoonlijk en wederzijds zijn. Er mag geen druk of verplichting tot ondertekening worden uitgeoefend op een van de ondertekenaars. De toestemming wordt als geldig beschouwd zolang geen van de partijen aantoont dat er sprake is van een gebrek aan goedkeuring, zoals bedrog, chantage of geweld.

Kennis van het doel

Met het onderwerp van de arbeidsovereenkomst bedoelen we:

  • de arbeidsvoorwaarden;
  • de bezette functie;
  • de bepalingen gerelateerd aan de functie;
  • de betaling van het salaris;
  • de verplichtingen van de werkgever en de werknemer.

Dit geheel vertegenwoordigt alle verplichtingen die in de overeenkomst moeten worden nagekomen. Daarom moet elke wijziging in toewijzing, functie of arbeidsvoorwaarden worden bevestigd door een addendum, aangezien de oorspronkelijke overeenkomst dan wordt gewijzigd en door beide partijen moet worden goedgekeurd.

Wettelijkheid van het contract

Dit vierde element is tegenwoordig opgenomen in het voorgaande deel van het onderwerp van de overeenkomst. Om een overeenkomst geldig te maken na een aanwerving, mogen de wederzijdse verplichtingen niet in strijd zijn met de openbare orde, goede zeden en andere dwingende bepalingen.

Wie kan een arbeidsovereenkomst ondertekenen?

Iedere persoon die niet minderjarig, niet geëmancipeerd of onder voogdij is, heeft de vrijheid om een arbeidsovereenkomst te sluiten. Een minderjarige jonger dan 18 jaar kan geen arbeidsovereenkomst ondertekenen zonder de stilzwijgende toestemming van zijn ouders of voogd.

De werkgever moet daarentegen alle bevoegdheden en ondertekeningsmachtigingen hebben. Dit kan een manager zijn of een werknemer die expliciet gemachtigd is en waarvan de arbeidsovereenkomst aangeeft dat het werven en ondertekenen van contracten tot zijn taken behoort. Dit is vaak de rol van de Directeur Human Resources. De manager is automatisch gemachtigd om elke arbeidsovereenkomst te ondertekenen, aangezien hij de directe werkgever van de werknemer is.

Wat staat er in een arbeidsovereenkomst?

Als er enige vrijheid wordt overgelaten aan de partijen bij het sluiten van een arbeidsovereenkomst, moeten er echter bepaalde bepalingen aanwezig zijn op het moment dat de werknemer wordt aangenomen. Er moet worden verwezen naar de arbeidswetgeving. Als dit niet het geval is, kan de werknemer de overeenkomst verbreken.

De verplichte vermeldingen zijn:

  • Een contract: Zowel de werkgever als de werknemer moeten instemmen met het contract. Ondertekening brengt specifieke verplichtingen met zich mee. De werknemer verricht zijn taken voor de werkgever, en de werkgever betaalt hem een salaris in ruil.
  • Werk: Het doel van de arbeidsovereenkomst is om de voorwaarden voor een specifieke taak vast te stellen. Door te ondertekenen, bevestigt de werknemer dat hij zijn taak met zorgvuldigheid en nauwkeurigheid zal uitvoeren. Als werkgever is het uw taak om hem taken toe te wijzen.
  • Een vergoeding: De arbeidsovereenkomst vermeldt expliciet de vergoeding voor de werknemer. Deze vergoeding kan een vast bedrag zijn (vast salaris), maar de werkgever kan ook kiezen voor andere vormen zoals stukloon, uurloon, commissie, etc. (variabel salaris).
  • Autoriteit: De werknemer werkt onder toezicht van de werkgever, wat betekent dat de werkgever de verantwoordelijkheid heeft voor het toezicht op de uitvoering van het werk. Dit toezicht hoeft niet constant te zijn.

Naast de essentiële elementen bevat de arbeidsovereenkomst aanvullende informatie, waaronder de contactgegevens van beide partijen, de betaalwijze en de begindatum van de dienstbetrekking van de werknemer.

Andere clausules kunnen in de arbeidsovereenkomst worden opgenomen. De meest voorkomende zijn mobiliteitsperiodes gedurende het jaar, non-concurrentiebedingen of exclusiviteitsclausules. Het is altijd aan te raden om zo duidelijk mogelijk te zijn bij het opstellen van elk onderdeel van de arbeidsovereenkomst en deze in de vorm van artikelen te presenteren, zodat deze gemakkelijker door de werknemer kan worden geraadpleegd.

Verschillende soorten arbeidsovereenkomsten

Er zijn veel soorten arbeidsovereenkomsten. De meest voorkomende zijn de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd.

Een deeltijdcontract kan zowel een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde of bepaalde tijd zijn. Het staat een werkweek toe die minder is dan 38 uur. Er zijn ook minder bekende contracten zoals de duidelijk omschreven arbeidsovereenkomst, de vervangingsovereenkomst en de eerste-werkovereenkomst.

Verplichtingen na ondertekening van de arbeidsovereenkomst

De ondertekening van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd houdt in dat beide partijen een aantal verplichtingen hebben.

De verplichtingen van de werkgever en de arbeidsovereenkomst

De werkgever moet:

  • De werknemer werk aanbieden volgens de afgesproken werkuren en de vastgestelde taken van de functie;
  • De verplichtingen van de arbeidswetgeving en de collectieve arbeidsovereenkomsten naleven;
  • De werknemer in staat stellen vakantiedagen op te nemen;
  • Een salaris betalen dat overeenkomt met wat in de overeenkomst is vastgelegd;
  • Overuren betalen en compensatie-uren toekennen.

De verplichtingen van de werknemer na ondertekening van zijn contract

De werknemer moet:

  • Aanwezig zijn tijdens de afgesproken uren;
  • Punctueel zijn;
  • De taken uitvoeren die hem zijn toegewezen volgens de voorwaarden van zijn arbeidsovereenkomst en de gegeven instructies;
  • De verplichte medische keuring ondergaan;
  • Geen oneerlijke concurrentie met zijn werkgever aangaan.

Kan een arbeidsovereenkomst worden gewijzigd na ondertekening?

Beide partijen moeten het eens zijn voordat ze de overeenkomst kunnen wijzigen. Elke wijziging in de functietoewijzing, werktijden, salaris of werklocatie vereist een aanvulling op de arbeidsovereenkomst.

Deze aanvulling vervangt geheel of gedeeltelijk de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst. Als het slechts één artikel betreft, wordt aangegeven dat dit specifieke deel is gewijzigd, gevolgd door een tekst waarin staat dat de andere clausules van de overeenkomst ongewijzigd blijven.