Grote flexibiliteit in de HORECA, wat betekent dat?

De arbeidsmarkt in België wordt over het algemeen beschouwd als relatief rigide in vergelijking met andere Europese landen. Toch heeft de overheid enkele maatregelen genomen om de arbeidsmarkt flexibeler te maken.

Een daarvan is de grote flexibiliteit in de HORECA-sector (PC 302), waarmee een werknemer extra uren kan werken zonder overloon en zonder compensatie in rust.

In België is een voltijdse werkweek 38 uur, met een maximale dagelijkse duur van 8 uur.

Grote flexibiliteit, de juiste formule.

Grote flexibiliteit stelt een werknemer in de HORECA-sector in staat om tot 50 uur per week te werken, met een maximale dagelijkse duur van 11 uur.

Dit onder bepaalde voorwaarden:

  • De wekelijkse arbeidsduur, berekend over een periode van een kwartaal of een langere periode vastgesteld door een collectieve arbeidsovereenkomst, mag gemiddeld de arbeidsduur zoals bepaald in de collectieve arbeidsovereenkomst niet overschrijden, ofwel moet de werknemer op bedrijfsniveau zelf een collectieve arbeidsovereenkomst hebben gesloten, of bij gebrek aan een collectieve arbeidsovereenkomst, moet de werkgever een aanpassing van zijn arbeidsreglement hebben doorgevoerd.
  • In geen geval mag de arbeidsduur meer dan elf uur per dag bedragen.
  • In geen geval mag de wekelijkse arbeidsduur meer dan vijftig uur bedragen.
  • De werkgever is verplicht om de werkschema’s die van toepassing zijn (normaal schema of alternatieve schema’s naar boven of naar beneden) minstens 7 dagen van tevoren op een zichtbare en toegankelijke plaats voor alle medewerkers van het bedrijf te tonen.

Grote flexibiliteit vereist dus dat de werkgever tellers bijhoudt om deze opgelegde limieten niet te overschrijden en te controleren dat de compensatierust gedurende de periode wordt gewaarborgd.

Hij moet ook de overuren identificeren die zijn werknemers hebben gemaakt in het kader van deze grote flexibiliteit.

De zogenaamde ‘flexibele’ uren moeten aan het sociaal secretariaat worden doorgegeven zodat zij zorgen voor een correcte salarisbetaling.

De werkgever moet dus in een Excel-bestand de verschillende positieve of negatieve tellers van de gewerkte uren bijhouden, of hij kan ervoor kiezen om een planningsoftware zoals Shyfter te gebruiken om alles automatisch te berekenen.

Naast het feit dat werknemers via een mobiele app altijd toegang hebben tot hun up-to-date werkschema’s en dat het arbeidsreglement digitaal kan worden verzonden, beheert Shyfter grote flexibiliteit van A tot Z.

Shyfter analyseert de prestaties van de werknemer en identificeert dag na dag en week na week de uren die meer of minder zijn gewerkt dan het contractuele schema. Ze worden rechtstreeks doorgestuurd naar verschillende Belgische sociale secretariaten, geen dubbele invoer meer nodig.

Managers hebben op elk moment een overzicht van de prestaties waarin gemakkelijk de uren worden aangegeven die zijn gemaakt in het kader van grote flexibiliteit.

Hoe werkt dit in de praktijk?

In het onderstaande voorbeeld werkt de werknemer 43,6 uur in een week op basis van een contract van 38 uur per week, wat neerkomt op een gemiddelde van 7,6 uur per dag gedurende 5 dagen.

Grote flexibiliteit

Op sommige dagen werkt de werknemer langer dan zijn contractuele uren, op andere dagen korter.

De werkgever moet dus bepalen welke uren positief en negatief zijn voor elk van de prestaties.

Met Shyfter wordt de berekening automatisch uitgevoerd op basis van het contractuele schema van de werknemer en de paritaire commissie van zijn werkgever.

Contractueel schema

Bij voorbeeld werkt de werknemer op de 2e, 3e en 6e dag van de maand extra uren bovenop de contractueel verwachte 7,6 uur; deze uren tellen dus mee voor de grote flexibiliteit. Daarentegen werkt de werknemer op de 4e dag slechts 6 uur, dus hij komt tekort ten opzichte van zijn contractuele uren. Deze uren worden dus negatief in de grote flexibiliteitsteller opgenomen.

Zoals vermeld, moet deze teller aan het einde van de periode op nul worden gezet. Deze periode is normaal gesproken een kwartaal, maar kan langer zijn afhankelijk van de toegepaste overeenkomst.

Om de teller te beheren, moet de werkgever de positieve en negatieve uren van week tot week en van maand tot maand optellen.

Hiervoor heeft Shyfter een balans van flexibiliteitsuren ingevoerd om de werkgever in staat te stellen deze teller op elk moment te beheren en het schema van zijn werknemers aan te passen op basis van de status van ieders balans. Plan meer uren in voor degenen die tekortkomen en plan omgekeerd minder uren in voor degenen die een overschot hebben.

Aan het einde van de periode moet de werkgever de saldi van zijn werknemers op nul zetten en het positieve saldo betalen door overuren te betalen, of het aantal negatieve uren door te geven aan het sociaal secretariaat.

De cumulatie van december 2022 en januari 2023 geeft het algemene saldo, namelijk 10,31 (4,55 + 5,36).

Als de referentieperiode eindigt in december 2022, heeft de werknemer 4,55 uur te veel gewerkt in vergelijking met wat werd verwacht. In dat geval moet de werkgever het saldo in overuren betalen. Wanneer deze zijn betaald, kan de werkgever de tellers op nul zetten om de volgende periode te starten.

De toepassing van grote flexibiliteit in een bedrijf in de HORECA-sector betekent dat de bruto-uren voor netto en andere aanvullende uren niet meer van toepassing zijn. Alle overuren worden onderworpen aan een extra kost.

Dankzij Shyfter worden al deze berekeningen automatisch uitgevoerd.

Het is dus afgelopen met de puzzel van uw schema’s, uw berekeningen en het beheer van uw personeel.

Heeft u nog geen Shyfter-account? Vraag ons een demo en we vertellen u alles 🙂