Hoe kies ik een digitale tikklok voor mijn bedrijf?

Hoe kies ik een tijdklok voor mijn bedrijf?

Om te voldoen aan de regelgeving die door de arbeidsinspectie wordt opgelegd, moet elke werkgever de gewerkte uren van elke werknemer bijhouden. In dit kader is het vaak interessant om gebruik te maken van een tijdklok of een tijdregistratiesoftware om de gegevens met betrekking tot de werktijd van uw werknemers te registreren.

Om uw tijdklok of badgelezer te kiezen, moet u de juiste vragen stellen en rekening houden met de realiteiten en behoeften van uw bedrijf. In dit artikel helpen we u de ideale tijdklok te vinden met verschillende deskundige adviezen.

De praktische vragen die u zich moet stellen om de juiste tijdklok voor uw behoeften te kiezen

Zoals gezegd, om de juiste keuze te maken in termen van tijdregistratiesysteem of software, is het noodzakelijk om deze af te stemmen op uw activiteit in termen van functionaliteit. Daarom is het essentieel om rekening te houden met:

  1. Het aantal werknemers in uw bedrijf: een bedrijf met een tiental werknemers heeft immers niet dezelfde behoeften op het gebied van stroombeheer als een multinational.
  2. Uw sector en uw activiteitenlocatie: werken uw werknemers in kantoren, een fabriek, een werkplaats, of zelfs op een bouwplaats? Al deze werkplekken hebben specifieke behoeften waarover vooraf moet worden nagedacht.
  3. De soorten werktijden: de werktijden zijn niet noodzakelijkerwijs hetzelfde voor elke werknemer, en dat is nog afgezien van mogelijke overuren of compenserende rusttijden. Sommige geavanceerdere tijdklokken kunnen al deze specificiteiten met meer of minder flexibiliteit en nauwkeurigheid behandelen.
  4. Uw budget: geld blijft belangrijk, dat is zeker. Het is een realiteit voor veel bedrijven, ongeacht hun grootte, en daarom moet u rekening houden met dit criterium voordat u uw tijdklok, badgelezer of tijdregistratiesoftware kiest om de gegevens met betrekking tot de werktijd van uw werknemers te registreren.

Wat zijn de mogelijke keuzes op het gebied van tijdklokken?

Er zijn 5 opties beschikbaar wanneer u een tijdregistratieoplossing kiest.

  1. De mechanische tijdklok Dit is het klassieke model, waar iedereen aan denkt als men het heeft over dit soort systemen: een klein kastje, geïnstalleerd bij de ingang van het gebouw, waarin werknemers een klein nominatief kaartje invoegen. Hoewel enigszins verouderd, heeft deze tijdregistratieoplossing zijn waarde bewezen en blijft het tot op heden een betrouwbare keuze.
  2. De digitale tijdklok Gebaseerd op het principe van het mechanische systeem, heeft zijn digitale tegenhanger veel te bieden: de voordelen van gebruiksgemak gecombineerd met een krachtig en praktisch digitaal hulpmiddel. Magnetische stripkaarten worden gescand in het daarvoor bestemde apparaat en alle gegevens worden verzameld, opgeslagen en gecentraliseerd via een applicatie.

Gecombineerd met een beheersoftware wordt de digitale tijdklok van Shyfter een krachtige bondgenoot in het beheer van de werktijden van een bedrijf.

  1. De badgelezer Badgelezers worden soms gekozen vanwege hun gebruiksgemak. Net als bij de digitale tijdklok worden de gegevens automatisch verzameld en gecentraliseerd, waardoor de verificatiewerkzaamheden drastisch worden verminderd.

Let echter op, want dit hulpmiddel kan leiden tot enkele misbruiken, vooral wanneer uw bedrijf veel werknemers/arbeiders heeft. Het is dan soms nodig om meer toezicht te houden op de badgelezer (camera’s).

  1. De mobiele tijdklok In sommige gevallen moeten uw werknemers zich verplaatsen (bijvoorbeeld naar een bouwplaats) of thuiswerken. Dan is het noodzakelijk om te kiezen voor een oplossing die ook gemakkelijk verplaatst en op verschillende plaatsen ingezet kan worden via een applicatie. Het is dan interessant om te kiezen voor Shyfter, met als voordeel dat het beschikbaar is als mobiele applicatie, online en zonder noodzakelijke verbinding voor de tijdregistratie.
  2. Het biometrische tijdregistratiesysteem Veel geavanceerder, biometrische tijdregistratie maakt het mogelijk om elke werknemer formeel te identificeren op basis van bepaalde fysiologische criteria (vingerafdrukken, gezichtsherkenning…). Het is aan te bevelen voor meer gevoelige toegangsgebieden of voor zeer grote structuren.

De kosten zijn bovendien veel hoger dan die van de andere gepresenteerde oplossingen. Daarom wordt het aanbevolen om hiervoor te kiezen alleen als het echt noodzakelijk is.

Maar welk tijdregistratiesysteem moet u dan gebruiken?

Zoals u begrijpt, zijn er veel tijdregistratieoplossingen op de markt. En om duidelijkheid te scheppen, is er niets beter dan een goede analyse van uw behoeften. De tijdregistratieoplossing aangeboden door Shyfter, de #1 tijdregistratiesoftware in België, is misschien wel het hulpmiddel dat u nodig heeft! Om meer te weten te komen over ons, onze oplossing en onze functies, nodigen wij u uit om contact op te nemen met onze experts via onze website, door uw Shyfter-account aan te maken.

Wij zullen u met plezier begeleiden in dit proces en uw aanpak sturen om het beste hulpmiddel te vinden dat is aangepast aan uw activiteit.